Ezzel az okosszemüveggel újra láthatnak a vakok!

Az Oxfordi Egyetem kutatói egy olyan okosszemüveget dolgoztak ki, ami segíthet azoknak a vak embereknek, akik még képesek valamennyi fény érzékelésére.

okosszemuveg-vakoknak

Az új készülék a környezetünk képét vetíti a szemünk elé úgy, hogy közben felerősíti azt, azaz akik eddig szinte semmit sem láttak, ezután képesek lesznek különböző alakok és tárgyak felismerésére. Az új látásjavító okosszemüveg egyelőre nehezen hordozható, mivel egy hátizsákban hordott laptopot is hozzá kell kötni, ráadásul maga az eszköz sem túl kicsi. Ennek ellenére nagyon hasznos lehet, és a fejlesztők már dolgoznak azon, hogy egy normál szemüveg méretére lecsökkenték a készüléket.

Az új okosszemüvegből még az idén elkészül az első száz darab, amiket már használatba is vehetnek majd a rászorulók. Ha ez jól sikerül, akkor pár éven belül a tömeggyártás is megindulhat.

6 thoughts on “Ezzel az okosszemüveggel újra láthatnak a vakok!

 1. KOVÁCS ISTVÁN

  Nekem van egy kislányom, aki Astigmia o.u. Ambypolia et nystagmus o.u. degeneratio tapetoretinális o.u strab. divergens o.u szembetegségben szenved, azt szeretném tudni, hogy neki is használható e az okosszemüveg és hogy miként lehet hozzájutni ehhez az okosszemüveghez, ha ez Neki is segítene.

  Reply
  1. Okosszemüveg blog Post author

   Üdv! Ez az okosszemüveg csak egy prototípus, és valószínűleg még 1-2 évig nem lesz elérhető. Azt sajnos nem tudjuk, hogy pontosan milyen esetekben segíthet.

   Reply
 2. koltai péterné

  Üdvözlöm
  Nekem is van két gyermekem az egyik már megvakult,de fényt érzékel.Szeretném tudni használna -e neki a szemüveg? A másik gyermekemnek az éleslátás helyén van sötétség 10százalék a látása.Kérem legyenkedves informálni,hogy hol lehetne valamilyen megoldás
  köszönöm Koltai Péterné

  Reply
  1. Okosszemüveg blog Post author

   Üdv! Sajnos mi is csak annyit tudunk a szemüvegről, ami a cikkben szerepel. Egyelőre még csak tesztelik, azaz biztosan kell egy év mire eljuthat az emberekhez.

   Reply
 3. Miklós Csaba

  Van valami fejlemény ezzel kapcsolatban?

  Reply
  1. Okosszemüveg blog Post author

   Üdv, sajnos nem tudunk semmi fejleményről.

   Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.